Antik mitlerden efsanelere, süper kahraman hikayelerinden bilim kurguya anlatılan kahramanlar her zaman bir kostümle işlenir. Toplumsal açıdan giyinmenin birçok nedeni varken kostümler, bir kişinin kimliğini değiştirerek onu belirli bir karakterde göstermeyi amaçlar. Oyuncuların vazgeçilmez bir parçası olan kostümler, basit kıyafet değişikliklerinden ayrıntılı ve karmaşık sanatsal kıyafetlere kadar çok çeşitli seçeneklerle karşımıza çıkıyor.Bununla birlikte Karnaval, Cadılar Bayramı veya film, oyun ve çizgi roman kutlamaları gibi geniş çaplı organizasyonlar küresel kostüm pazarını önemli ölçüde genişletiyor ve zaman zaman “kendin yap” temasında insanları yaratıcılığa sevk ediyor. Durum böyle olunca kostüm tasarımı sürecinde 3D baskı ve dijital tasarım zamanla daha çok benimsenmeye başlandı. Bu teknolojilerin çeşitliliği ve esnekliği, önceden hayal bile edilemeyen kreasyonları hayata geçirmeye yardımcı oluyor.
Maleificent (2014) filminde kullanılan başlık ürünün oyuncusunun kafa ve yüz ölçülerinin 3D tarama yöntemi ile alınması sonrası 3 boyutlu modellemesi akabinde 3D yazıcı teknolojisi ile üretilip, ardıl işlemler sonrası çekimler için kullanımı ayrıca bir başka sahnede başlık ve giysinin üstüne eklenen kuş kafatası parçaları eklentileri en uygun örnek olarak gösterilebilir.
Guardians Of Galaxy (2014) filminde Starlord karakterinin 2 adet quad-blaster silahların 3D tasarlanması sonrası 3D yazıcılar ile üretilip, ardıl işlemler sonrası filmde son kullanım ürünü haline gelmesi bir örnektir.
Will.i.am “Scream & Shout” Feat. Britney Spears şarkının video klibinde 3D yazıcı temalı bir konsept çalışılmıştır.
Tamamıyla ‘’maker’’ olan ve el becerisi gerektiren cosplay araç-gereç ve ekipmanların da ise, geçmişte eva foam, poliüretan, straphor, ahşap malzemeleri kullanan yapıcılar, artık tamamıyla 3D yazıcı teknolojisini tercih etmektedir. Bu alanda da yine model üretildikten ve destek temizliği yapıldıktan sonra ardıl işlemler sonrası son kullanıcı ürünü sağlanmaktadır. Üretilen 3D ürün, istenirse farklı materyal eklentiler ile bezenebilir. Ürünlerin tekstil malzemeler veya giysiler ile bir araya getirilerek oldukça başarılı sonuçlar alınabildiği görülmektedir.
Demir Adam I(Iron Man I) filminde kullanılan kabuk yapılı kostüm örneğindeki gibi parça parça komponentler şeklinde üretilip bir araya getirilen 3D baskı parçaları, üstteki resimlerde görüldüğü gibi elekronik ve mekanik eklentiler ile de çalışabilir hale getirilebilmektedir. Kostüm tamamen vücuda giyime uygun süit olarak tasarlandığı gibi eklem hareketlerinin konforu da düşünülmüştür. 3D katı model dosyaların üretimi sonrası destek sökümü ve ardıl işlemlerle son haline getirilen kostüm, iç kısımlarına yerleştirilen sünger yapıda takviyeler ile vücuda tam uyumlu bir hale getirilmektedir.